Днешната тема е за профилактика, т.е как може да се предпазим от настъпването на заболяването. Всеки от нас, когато чуе, че някой има онкозаболяване, казва: Да не дава Господ! И почуква на дърво. А се оказва, че ракът е лечим, стига да бъде открит в ранен стадий- първи, та даже и във втори. Но затова е нужна много добра профилактика. Искам да отбележа, че няма да говорим за лечение на онкозаболявания, което е работа на медицината. По време на темата основно се говореше какво е положението в Русия, Украйна, но по изказаното смея да твърдя, че 100% е също положението в България.

Настоящата тема бе представена на 28.10.2017 от доктор Алла Базарова, която има 22 години опит като лекар, 15 години от които работи в Полша. Тя е създала частен терапевтичен център за възстановяване, чрез който е помогнала на хиляди хора да си възстановят здравето, а на 120 семейства с безплодие- да се сдобият с рожба. От 1998 година доктор Базарова си сътрудничи с компания Вижън, бладорение на което тя е създала уникални програми за онкопрофилактика, възстановяване и психопрофилактика.

Връщаме се към днешната тема.

Какво е профилактика? Това е действие, което е насочено към предотвратяване на заболяването. Има три вида профилактика:

- Първична: Насочена да открива и отстранява или отслабва въздействието на неблагоприятните фактори на околната среда , виновни за възникването на злокачествени образувания 

- Вторична: Насочена да открива и отстранява предракови заболявания и откриване на злокачествени образувания в ранен стадий на процеса 

- Третична: Нейната същност е да предпазва от рецедиви и метастазии при онкоболни, а също така от нови случаи на злокачествени образувания при излекувани пациенти 

Както споменахме, ракът е лечим в 95% от случаите, когато е открит в първи, а и във втори стадий. Кои са факторите за възникване на онкозаболявания?

- Неправилно хранене- 35%

- Пушене- 32%

- Чести вирусни заболявания, наследственост, ултравиолетово излъчване- 20%

- Неизвестни фактори- 5%, с тези фактори се свързват онкологични заболявания на Централната нервна система. Поради факта,че факторите са неизвестни, няма все още профилактична програма за този вид заболявания.

Вторичната профилактика е свързана с провеждането на чести скринингови изследвания, участие в скринингови програми с определяне на антигени. Има много скринингови маркери за различни онкозаболявания. Има създадени и нови онкомаркери, които проследяват ферментните процеси в тумора. С тези маркери може да се определи дали концентрацията е опаснаи дали някъде има раков процес.

Третичната профилактика се провежда след успешно лечение. Във всеки организъм има мутации- 1 на 100000 клетки мутират.  Нашата цел е да се грижим за имунитета, защото раковият процес засяга процесите на ДНК молекулата, а в нашия организъм има два вида гени- онкогени, които стимулират онкозаболяванията, и такива гени, които се борят срещу тях. За да е успешна борбата, трябва организмът да функционира добре и да е в отлично състояние. Обикновено след успешно лечение на онкозаболявания хората решават, че всичко е свършило, а точно този момент трябва да се използва, за да не се стигне до нови мутации.

Какво се препоръчва в Европа, където сериозно се занимават с профилактика на онкозаболяванията? Има създаден Европейски кодекс за борба с рака. Какви са съветите?

- Не пуши! – забранен е всякакъв вид тютюн, нито електронни цигари, нито наргиле.

- Бъди в чиста атмосфера от цигарен дим!- пасивните пушачи също са застрашени от рак на белите дробове.

- Поддържай оптимално тегло!- наднорменото тегло е една от причините за рак на гърдата, простатата и дебелото черво.

- Бъди физически активен!- трябва да се увеличи физическата активност.

- Храни се правилно!- при сътрудничеството на компания Вижън със СЗО бяха създадени ценни анкети, при чието попълване се даваха ценни съвети как да подобрим храненето си. Задължителни продукти в нашето меню: зърнени продукти, плодове и зеленчуци. Да се ограничат висококалорийни храни, сладкото. Да не се използват готови месни продукти, по-малко сол и овкусители.

- Ограничи алкохола! – за жени: 40гр.водка; за мъже- 80гр.водка

- Защити се от слънчевите лъчи! – няма понятие здравословен тен. Слънчевите лъчи водят до стареене и загуба на еластичност на кожата.

- Пази се на работното си място от вредни вещества! – на всякъде сме заобиколени от химия.

- Проверете дома си за радоново излъчване!- има много материали по този въпрос.

- Кърми! – заместителната хормонална терапия е опасна.

- Ваксинирайте децата! Срещу хепатит В и други заболявания.

- Редовно участвайте в изследвания на дебелото черво, гърди! В Европа има тенденция към стимулиране на обученията за самоконтрол. В Швейцария тази инициатива дава по-добри резултати ит правенето на мамографии, което е опасно заради облъчването. Задължително ходене при гениколог. Ракът на шийката на матката се лекува добре, стига да се ходи на лекар за профилактични прегледи.

Важно е да се спазват 6 принципа на противоракова диета:

 

Зеленчуците и плодовете имат антираково действие, защото съдържат фибри, витамини и минерали. Препоръчват се жълти и червени зеленчуци, които са източник на бета каротен, ликопен. Подходящи за нашия регион са ряпа, репички, зеле, броколи, карфиол, лук, чесън. От плодовете- киви, цитросови, които са източник на витамин С. Съотношението на плодове и зеленчуци в нашето меню трябва да е 1:3, защото раковите клетки обичат сладко, дори и плодовата захар може да бъде храна за тях.

 

В храната ни трябва да присъстват растителните влакна. Черният, ръжен хляб трябва да замени белия хляб. Задължително в менюто се включват зърнеи каши. Растителните влакна свързат канцерогените, намаляват техния контакт с дебелото черво и се увеличава моториката на червата. Препоръчително е ходенето по голяма нужда 1 или 2 пъти.

 

Ограничаването на алкохола е важна стъпка в профилактиката на онкозаболяванията. Доказано е,че има връзка между употребата на алкохол и рак в устната кухина, на хранопровода и на черния дроб.

 

Задължително да се ограничат пушените храни и храните, които съдържат нитрит. Намерете начин да използвате качествено месо. Красивите цветни колбаси и пушените храни съдържат много канцерогени.

Какво да се прави конкретно?

Следващата схема е взета от училищен учебник. Тази проста схема показва как факторите на средата влияят върху структурата на ДНК молекулата, което от своя страна води до мутация на клетките. Тези мутирали клетки не са заразни, не идват отвън, те стават такива именно в нас. Те се отличават от останалите клетки:

- Не изпълняват функцията си,

- Обичат захар

- Бързо нарастват

- Имат различен метаболизъм

- Стават неуправляеми

Показаният механизъм трябва добре да се разбере, за да съхраняваме постоянството на нашите клетки, а това постоянство се получава чрез детоксикационно и антиоксидантно действие- т.е защита от външните фактори.

 

Преминаваме към програмите.

Първата програма може да се прилага 3-45 дни, като най-добре е да се изпълни по-дългия вариант. Както забелязвате, тзи период съвпада с различните срокове пост, прилагани от Църквата. Колко ще издържите, зависи от Вашата мотивация.

Преди започване на програмата трябва да се определи оптималното тегло (21-24 по BMI) и размер на талията.

 

Програмата изключва от менюто месни продукти, консерви (дори и домашно производство!), прясно и сухо мляко, пушени храни, картофи, продукти от бяло брашно, сол, овкусители. Не се употребяват сосове за овкусяване като кетчуп. Може да се използва хрян, качествена горчица. 

Препоръчват се следните храни: пълнозърнест хляб, зърнени и/или бобови при всеки прием на храна; зеленчуци и плодове в споменатото съотношение; извара и кисело-млечни продукти, яйца, риба, натурални подправки (да се избягват готовите комбинации, които се предлагат в магазините), нерафинирано маслиново, слънчогледово, ленено масло.

 

Препоръчва се яденето да е 4-5 пъти дневно, умерени порции. По-добре малко, но често.

 Течности:

- Вода – 1.5л.

- Билков чай, най-добре Био дринк (продукт на компания Вижън) – 2 пакетчета на 500мл.

- Запарка от шипка, глог- 250-300мл

- Сок от зеле- 1 чаша дневно

Както виждате на долната картинка, няма кафе, алкохол, лимонада, пепси. Задължително трябва да се спазва дисциплина, защото тя дава резултати.

 

Важна част от програмата е физическата активност. В зависимост от Вашата мотивираност се предлагат 2 по продължителност програми:

- Първата е минималната, по-малко от посоченото не бива- 10 минути утринна гимнастика; 20 минути ходене пеша на чист въздух; 60 минути упражнения с активно изпотяване. Пулсът трябва да достигне 120-130. Важно е да се изпотите, но да Ви е приятно.

- Програми за амбициозни- 10 минути утринна гимнастика; 40 минути ходене пеша на чист въздух; 90 минути упражнения с активно изпотяване. Денят не се зачита, ако не е направена достатъчна натовареност.

Друга чажна част от програмата е качествен сън, който трябва да продължава от 22ч.до 6ч. Трябва да си лягаме с приятни емоции, с добри мисли. Може да се използва аромотерапия.

Фитотерапията и биологично-активните добавки са съществена част от програмата, представена от доктор Базарова, защото имат онкопротекторно действие. Защо такива добавки? Защото съдържат онкопротекторни вещества като: витамини, микро- и макроелементи, полиненаситени мастни киселини, полизахариди, биофлавоноиди. На картинката са показани две програми, като всяка една продължава 30 дни. Посочените цифри са препоръчваните дози в рамките на деня- сутрин, обед, вечер.

 

Лекарите твърдят, че стресът влияе не само на сърдечно-съдовите заболявания, но и на онкозаболяванията. Тревожност, агресивност, безсъние водят до появата на кратко съществуващи субстанции, които водят до появата на рак.

 

 И тук е важна фитотерапията с антистресовата серия на компания Вижън, която се прилага и при сърдечно-съдови заболявания. Тези продукти са безопасни, ефективни и изискват комплексно използване.

В тази част може да се включи и психотерапевт при различни зависимости- към алкогол, компютър. Препоръчва се и хагиотерапия, която освобождава от конфликтите на съвестта. Използват се духовни практики.

 

Възстановителната програма е с продължителност 10-90 дни.

 

 Нейната цел е да се възстановят клетките и да се предпазят от мутация. Сутрин се започва с чаша топла вода на гладно. Важно е да се определи биоценозата в организма. В нас има 2-3 кг.бактерии, които са сериозна подкрепа за нашия имунитет. Сериозни научни проучвания стигат до извода, че имунотерапията с пробиотични продукти има механизми, които блокират агресивността на раковите клетки. Бифидум бактериите са свързани с нашия имунитет. Компания Вижън, както винаги, предлага актуални решения и при решаването на проблема с дисбактериозата. Нейното решение е серията продукти от програмата Био-ин. Има готови програми за 14, 28 и 70 дни.

Освен това компания Вижън предлага и качествени продукти за фитотерапия. Предлагат се две програми от продукти на компания Вижън, показаните цифри до всеки продукт отразяват препоръките за използване в рамките на деня. Препоръчват се и сокове, пресно изцедени, от цвекло, домати, нар, зеле. Задължително физическо натоварване, комбинирано със сауна, контрастен душ, масажи.

 

 

 Има и специална програма за жени и мъже.

Програмата за жени включва продуктите Детокс, Артемида, Медисоя, Свелтформ в комбинация с половин чаша сок от картофи. Полски институт за медицински растения при изследване на котешкия нокът, който се съдържа в продукта Детокс, е стигнал до заключението, че това растение има онкопротекторно действие. Артемида нео също така е готов онкопротекторен продукт. Свелтформ и медисоя възстановяват ендокринния статус в женския организъм. Задължително се използват при вторична профилактика при мастопатия и миоми. Мастопатията и миомите са предракова състояние и не бива да се омаловажават.

В програмата за жени строго се забранява алкохола за период от 3-4 месеца.

 

 В програмата за мъже се препоръчват продуктите с детоксикационно и антиоксидантно действие Антиокс и Детокс, а така също продуктите от мъжката серия Артум, Урсул/Сталон, които са много мощни. Урсул, продукт с противовъзпалително действие, е кралят на серията.  Задължително да се ограничат животинските мазнини. Масло от тиквени семки е защита срещу рак на простатата. Бирата е изключително вредна за мъжете и се изключва от програмата. Препоръчва се 90-120 мин. физическа активност на ден.

 

След време ще бъде представена и профилактична програма за предпазване на младежите от рак на тестисите.

 

Използвайте готовите програми и ще имате резултати! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!