Теоретично това е възможно, но не се прави от повечето американци. Средния американец, смята че ако е изял малко картофи във вид на чипс, е получил дневната си зеленчукова дажба. Към това трябва да се подхожда правилно. И така, независимо от това, че теоретично е възможно, на практика малко от нас получават необходимото количество витамини, аминокиселини, мастни киселини, в необходимото съотношение към своето хранене. И за това, ако Ви е скъп животът, тъй както на мен моят, на моите деца и внуци, Вие трябва да се погрижите сами да приемате достатъчно количество витамини, аминокиселини, мастни киселини. В противен случай Ви гарантирам, че ако не го правите, то е невъзможно да доживеете до 120- 140 години.
Друга история. Това са минералите. С тях е свързана просто трагична история, защото растенията вече на съдържат минерали от никакъв вид. Тях ги няма вече в почвата, няма ги и в растенията. Ние Ви приготвихме копие от документа на сената на САЩ, документ 2.64 от втората сесия на 74 конгрес. В него се казва, че "съдържанието на минерали в почвата на нашите ферми е съвсем изтощено и затова получавания от нивите добив, независимо дали е от зърнени, зеленчуци, плодове, ядки, не съдържа минерали. Хората употребяващи тези продукти автоматично заболяват от болести, свързани с дефицит на минерали и единственият начин да се предотвратят и да се излекуват, е да се ползват към храната минерални добавки". Така се казва в документа, подписан от конгреса на САЩ през 1936 год.
Дали ситуацията сега се е изменила към по-добро? Не, не е по-добра. За съжаление, е още по-лоша. Причината е в това, че фермерите торят почвата само с азот, фосфор и калий. Три компонента в различни съчетания и съотношения. И никой не може да задължи фермера да добавя в почвата още 60 минерала, защото от тях не зависи количеството на добива. Затова всеки път, събирайки добива, т.е. растенията, изсмукващи от почвата минерали, много фунтове на всеки акър, по този начин сами лишават почвата от същите тези минерали. Ако вие връщате обратно 3 минерала, а взимате 60, то ситуацията прилича на разплащателния Ви влог във банката, когато Вие всеки месец внасяте 3$, а теглите 60$. Можете да си представите какво ще стане с Вашите чекове. Разбира се, те могат да станат недействителни.
Аз мога да Ви кажа, че моето и Вашето здраве също е на границата на катастрофата, защото в нашата почва вече няма минерали, и за това
Ние с Вас, заедно всички и всеки поотделно носим пълна отговорност за своето здраве и съзнателното допълнително ползване на минерали.
Често ме питат: "А, какво правеха хората преди 1000 години, независимо, че не са имали торове са живели дълго? И какво мислите за египтяните, китайците и индийците?"
Те са живели около големите реки Нил, Ганг, Жълтата река в Китай, които почти всяка година се разливат и наводняват всичко наоколо. И всеки път по време на наводненията, познайте какво се случва? Водата пренася тиня и планински пясък от планини на разстояние 1000 мили. И хората са се молили на всички богове, благодарейки за наводнението.
Ние се молим да не се случват. А наводненията обогатяват почвата с наноси, тиня и минерали, като по този начин обогатяват и добива от зърнените култури. Крал Филип, бащата на Александър Велики се оженил за 12 год. момиче, кралицата на Египет - Клеопатра. Тя няма нищо общо с Елизабет Тейлър, със скъпо струващите козметика и тоалети. Тя е била плоскогърдо, хилаво създание, не отличаващо се със сексапил. Защо кралят се оженил за нея? Защото в нейните владения са се намирали най-добрите ниви със зърнени култури. На всички е било ясно, че по-добри зърнени храни, от египетските, не могат да се намерят на друго място, а гигантската армия начело с Александър Велики се е готвила да завоюва целия свят. Било е необходимо великолепно брашно за войниците, за да могат да маршируват 20 часа, да се бият 6 часа и да побеждават. Ако те са се възползвали от зърнени храни от изтощената на минерали почва, не биха издържали и 20 минути, а по-скоро биха почнали да викат: "Мамо, вземи ме оттук!"
Те са знаели, че Египет е най-доброто място за доставка на зърнени култури. Наводненията са снабдявали почвата с истинските минерали и затова всички световни култури, дали на света великото изкуство и технологии, произхождат от тези места. Те са притежавали голям умствен потенциал, точно затова, защото храната, която са употребявали е била богата на минерали.
Ето какво ще направя сега. Ще взема няколко минерала. Два от всички, за да имате представа, а това се отнася за всички минерали без изключение. Да вземем най-разпространения минерал -калций.
Дефицитът на калций е причина за приблизително 147 различни заболявания. Понякога са наречени на имената на хора, например - Билсполуп - когато едната страна на Вашето лице се изкриви. Това не е паралич. Това е просто пареза на лицевия нерв. Това състояние е предизвикано от дефицит на калций в организма.
Остеопороза - това заболяване заема десето място като причина за смъртта сред възрастното население. Много скъпо струваща болест. Операцията за замяна на шийката на бедрото или на тазобедрената става, струва 35 хиляди долара! А ако не дай си боже - на двете бедра, то 70 хиляди долара. Би било добре, ако не платите нищо и имате застраховка. Маргарет Пич от Редфорд, щата Вирджиния, починала на 115 год., ако си спомняте, е умряла от усложнения след падане.
Доколкото ми е известно при животните не се среща остеопороза. Ако Вие, например, имате стадо от 100 крави и не се роди нито едно теленце, което да покрие всички текущи разходи, това Ви безпокои, тъй като се налага да плащате за ремонт на оградата и т.н. Вие нямата теленце, за да го продадете и да получите пари в брой за покриване на разходите. Звъните на ветеринаря и питате, "Какво става? Не трябва ли да се отърва от тези крави?" Ветеринарят идва, преглежда кравите и казва, че проблемът не е във Вашите крави. "Проблемът е ясен. Бикът има остеопороза и с неговите тазобедрени стави му е трудно да общува с кравите." За да се предотврати това опасно заболяване е необходимо да се дава калций за 10 цента на ден на новороденото теленце и то никога няма да има остеопороза.
За профилактика на пародонтозата и възпаление на венците, зъболекарите пародонтолози Ви съветват да почиствате зъбите си след всяко хранене и да употребявате флос. Като ветеринар ми се налагаше да се сблъсквам със стотици и хиляди животни - мишки, плъхове, зайци, кучета, овце, свине, коне, лъвове, тигри, мечки. Те не страдат от заболявания на венците и не получават флос. Понякога имат неприятен дъх, но здрави венци.
Причината да не се срещаме със заболявания на венците в животновъдството е същата - няма дефицит на калций.
По-нататък - проблема артрит. Ако си спомняте, вече говорихме за кокошия хрущял и желатина. 85% от артритите са предизвикани от остеопороза на ставните окончания на костите. Съществува обикновен артрит, остеоартрит, лумбаго, ревматизъм и всички те са в следствие на остеопороза на ставните окончания на костите.
По-нататък- артериална хипертония. Хипертония- това е повишено налягане. Първото, което ще Ви препоръча лекаря, е да намалите съдържанието на сол в храната си. Всички го знаят, след като постоянно са ни го набивали в главите. Но да си спомним кравите. Първото което фермерът добавя в храната на домашните животни е парче сол. Нито един фермер не може да бъде икономически жизнеспособен ако не добавя на животните парче сол. Той просто ще умре при вида на сметките от ветеринаря, направо ще откачи. И на нас ни предлагат да повярваме в това, че на нас не ни е нужна сол, на нас ни стига това количество сол, което получаваме с хляба и салатата. И на това не вярвайте. Представяте ли си, че лекар, който е доживял до 58 години Ви казва "Не яжте сол, не употребявайте краве масло", а тези които са живели 120 години са яли краве масло и сол. Опитайте се да направите Вашия избор.
В контролна група от 5000 души с повишено кръвно налягане, увеличих два пъти дневното потребление на калций. След 6 седмици прекратих експеримента, защото при 85% от тази група, кръвното налягане се нормализира само от удвояването на приемания калций. Когато тези пациенти, лекували се при лекар се появиха на контролен преглед, лекарят ги попита: "Какво сте приемали, че Вашето кръвно налягане се е нормализирало?" "Аз участвах в експеримент и приемах двойна доза калций"- отговори пациента.
Следващ проблем - схващания. Вие се събуждате посред нощ и не можете да мръднете крака си. Всички сме го изпитвали. Обикновено това е дефицит на калций в организма.
По-нататък следва постменструален синдром, емоционално - физическо състояние, което наричаме истерикоектомия. В Калифорнийския институт в Сан Диего, беше предложено да удвоим дневната доза калций и при 85% емоционалните и физическите симптоми, като че ли никога не ги е имало.
И последно - болки в кръста. 85% от американците страдат от болки в кръста, независимо от това дали работят на компютър, разтоварват камиони или карат големи автобуси. Това е голяма американска трагедия. В действителност болките в кръста са остеопороза на гръбнака, независимо от това дали има проблем с дисковете между прешлените или не. Ако диска няма за какво да се държи, прешлена се смалява, защото се руши, особено ако имате дефицит на мед.
Последното, за което искам да говоря с Вас, е диабетът. Този проблем е известен на всеки. Това е третата поред причина за смъртта между възрастното население на САЩ. Тази болест причинява сериозни усложнения- слепота, нарушения в бъбречната дейност, и в различна степен сърдечно-съдови заболявания. На свой ред е причина за смъртността между американците. Ако имате диабет, средната продължителност на Вашия живот е по-ниска отколкото при тези, които нямат диабет. През 1957 год. ние ветеринарите научихме, че диабетът може да се предотврати и излекува с помощта на минерали. Тези данни бяха публикувани в официално списание, представящо науката в националните институти по здраве, където беше написано: "Диабетът може да се предотврати и излекува с помощта на хром и ванадий." Само ванадият, съгласно данни от университета във Ванкувър и медицинската школа Бритишколумбиум, е в състояние да замени инсулина при възрастни диабетици. Разбира се, те не могат да спрат веднага своя инсулин. За много хора този процес продължава от 4 до 6 месеца. Това е постоянен процес, в течение на който трябва да се приема адекватно количество хром и ванадий. Аз със собствените си очи видях как това работи върху стотици и стотици пациенти.
Би било добре, ако можех да Ви убедя сами да приемате минерали, а не да разчитате, че те ще влязат в организма Ви от хранителните продукти. Още повече, че това зависи от съдържанието, опаковано в кутии, пакети, бутилки. Съществуват 3 типа минерали, на които трябва да обърнете внимание.
1ви тип- метални минерали. Това са тези минерали, които основно се добиват от каменни скали. Те се усвояват само 8-12%. А когато станете на 25-40 год., тяхната усвояемост пада на 3-5%. Много лошо, ако приемате нещо от рода на калций-лакта, защото той е обикновен металически минерал. Да предположим, че този калций-лакта е в таблетки по 1000 мг. Много хора, приемайки по две таблетки на ден, казват: "Докторе, аз приемах много калций. Слушах предаване по радиото за артрита и приемах по 2000 мг калций на ден, но това не облекчи моя артрит, а стана по-зле." Питам: "А какъв калций точно приемахте?" Отговарят: "Калций-лакта". Ето в това е и Вашата грешка, защото едва 250мг от този калций е метален калций, а оставащите 750мг са лактоза и млечна захар. Ако приемем че Вашият организъм усвоява едва 10% от цялото количество, а 10% от 250мг, представляват 25мг, то приемайки 2 таблетки, Вие приемате не 2000мг, а 50мг. Така се получава, че за да получите необходимото Ви количество калций, трябва да приемате 90 такива таблетки на ден, т.е. по 30 с всяко хранене. И не забравяйте за останалите 59 минерала.
През 60-те години в селското стопанство започнаха да ползват килайдет минерали. Тези минерали са метални минерали с аминокиселини, протеини или ензими, които обвиват металния атом. Тази форма на минералите увеличава усвояването им на 40%. Точно затова хранителната промишленост се нахвърли върху тази идея.
Третата форма на минералите се нарича колоидни минерали. Те имат най-висока усвояемост. Именно усвояването, най-много ни вълнува. Колоидните минерали се усвояват 98%, което е 2,5 пъти повече отколкото килайдните минерали и 10 пъти повече, отколкото металните. Колоидните минерали могат да бъдат само в течен вид и на много дребни частици, 7000 пъти по-малки от червеното кръвно телце- еритроцита. Всяка частица на минерала е заредена отрицателно, а обвивката на червата е заредена положително. Образува се електромагнитно поле, което концентрира тези минерали около стените на червата. Това Ви дава 98% усвояване.
Растенията играят много интересна роля при образуването на колоидни минерали. В тъканите се, те преобразуват металните минерали в колоидни. Като употребяваме тези растения, ние ги натрупваме в организма си и ги използваме. Но, тъй като в нашата почва няма метални минерали, нашите добиви нямат в състава си достатъчно количество минерали.
Всички дълголетници живеят във високопланински села, на височина от 2500 до 4500м над морското равнище. Те имат по-малко от 5см валежи в година, въобще не вали дъжд и сняг. Това са много сухи области. По какъв начин получават вода за пиене и напояване? От топенето на планинските снегове. Водата, която изтича от тези ледници, не е толкова чиста и прозрачна като водата от гейзерите. Но ако вдигнем чашата и погледнем през нея, то водата е жълто-бяла или бяло-синкава. Тя съдържа от 60 до 72 минерала. Жителите на Титикака и жителите на Тибет, наричат тази вода мляко от лед. Тя не само се пие, при което се получава 8-12% усвояване на минерали, но много по-важно е, че с тази вода се полива земята година след година, добив след добив, поколение след поколение, в продължение на 2500- 5000 години. Те нямат диабет, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, артрит, остеопорози, рак, катаракта, глаукома, няма вродени дефекти при децата, няма затвори, няма наркомани, няма данъци, няма лекари и живеят 120- 140 години без болести.
Как мислите, колко са важни тези колоидни минерали? Всеки път, когато Вие пропускате да вземете минералите си за деня, Вие съкращавате живота си с няколко часа или с няколко дни! Помислете върху това и бъдете здрави!