За сега най-голям интерес предизвиква теорията за стареене поради въздействието на свободните радикали. Свободните радикали се образуват естествено в организма ни в процеса на клетъчен метаболизъм, което е обусловено от еволюционните процеси и има важно значение, например, в борбата с болестотворни микроорганизми. Но под влияние на вредните фактори на околната среда /хербициди, смог, електромагнитни въздействия/, тяхното количество в организма може лавинообразно да нараства, което може да нарушава хармонията на фино взаимосвързани биохимични процеси. Тогава защитата на организма не е в състояние да се справи сама и започва процес на увреждане на клетките, което се проявява в стареене и заболявания. Вътрешните фактори - емоционалният стрес, физическите натоварвания, алкохолът и пушенето също усилват образуването на свободни радикали. Ако не се неутрализират, тези високоактивни образувания влизат в химични реакция с нашите клетки и ги разрушават. Така възниква каскада от опасни промени на молекулярно ниво, които постепенно предизвикват деструктивни процеси в организма. В зависимост от това върху какви тъкани действат свободните радикали, то могат да се развиват едни или други патологични процеси, в частност, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет или онкология. Свободните радикали могат да навредят и на генетичния материал, който е разположен в молекулите на ДНК и това може да доведе до нарушение на функционалните свойства на самата клетка. Повечето генетични мутации са опасни за човека, но организмът бързо ги открива и ги коригира. След определено време скоростта на откриване и коригиране намалява и процесите на разрушаване започват да преобладават над процесите на възстановяване. По този начин незабележимо за човека се ускоряват темповете на стареене на организма.

Понятието „старост” е свързано със здравословното състояние на човека, неговото психо-емоционално състояние, а не с неговата възраст. Свободно-радикалната теория за стареене има за цел да се създадат такива условия, които ще помогнат на човека да удължи активния живот с толкова, с колкото е определено от биологичния му часовник, като при това да не се запълват дните с борба с болести, а да се радваме на живота, пълен с енергия и благополучие.
Има ли шанс да спрем наближаващата старост, да съхраним и в зряла възраст свежестта на младостта и неуморимата работоспособност?

Да, има! За това най-вече ще ви помогне биологично-активната добавка към храната Антиокс+, която съдържа комплекс от общопризнати антиоксиданти. Те представляват природни съединения, възпрепятстващи окислението на молекулните структури, от които се състоят клетките на организма. В състава на Антиокс+ влизат следните съставки: екстракт от гроздови люспи и семки, гинко билоба, бета-каротен, витамини Е и С, а така също селен и цинк. Това осигурява на организма комплексна защита от свободните радикали.
Родината на гинко билобата е Китай. Във Франция и Германия още преди векове са използвали екстракт от листата му в качеството му на лекарство. Екстрактът съдържа много биологично активни вещества. Благодарение на тях гинко билобата влияе на организма разностранно- активизира периферното кръвообръщение, повишава осигуряването с кислород на тъкани и органи, има антиоксидантно действие, поддържа нормално кръвно налягане, възпрепятства образуването на тромби, ускорява възстановителните процеси в мозъчните клетки след прекаран инсулт, подобрява паметта и мисловната дейност. Тези свойства са и причина за широкото приложение на растението в състава на комбинирана терапия при различни заболявания.
Екстрактът от гроздови люспи и семки е източник на проантоцианиди, които са една от най-активните групи на флавоноидите. Тези съединения имат изразена антиоксидантна активност, укрепват стените на капилярите, подобряват микроциркулацията, оказват спазмолитичен ефект, имат противовъзпалително, гастро- и хепатопротекторно, диуретично и жлъчогонно действие, извеждат от организма солите на тежките метали, радионуклиди, намаляват риска от развитие на онкологични заболявания.
Бета каротенът се използва от човешкия организъм за синтез на витамин А, който има антиоксидантни свойства, поддържа нормалното състояние на слизистите обвивки на вътрешните органи, укрепва имунната система, подобрява функцията на очите, способства изработването на полови хормони, осигурява правилното развитие на плода. До неотдавна се обръщаше малко внимание на бета каротен в ролята му на предшественик на витамин А.
Но изследванията през последните години показаха, че бета каротен изпълнява важна самостоятелна функция на антиоксидант, надеждно защитава от въздействие на различни фактори, които повишават риска от развитието на заболявания, в това число онкологични.
Витамин С предпазва органите на зрението от разрушителното действие на свободните радикали, като осъществява профилактика на развитието на катаракта, предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания, а така също осигурява защита на генетичната информация от мутации, опасни за здравето на човека и неговото потомство.
Витамин Е е един от най-силно действащите антиоксиданти, защитаващи липидите на клетъчните мембрани от разрушение от свободни радикали. А при съвместно използване с витамин С за постигане на един или друг ефект е нужно по-малко количество от всеки един от тях, от колкото при самостоятелно използване. Витамин Е има „определени” отношения с бета каротен. Тези витамини, образно казано, са си разделили човешкия организъм на сфери на влияние. Витамин Е работи прилежно там, където концентрацията на кислород е голяма, например, в кръвоносната система. А клетките на организма, където концентрацията на кислород е ниска, са поле на действие на бета каротена.
Селенът има изразени антиоксидантни свойства. Неговата активност се повишава в присъствието на витамин Е. Основна функция на този микроелемент е забавянето на окислителните процеси на липидите. Освен това, селенът стимулира образуването на антитела и блокира токсичните ефекти на тежките метали. С изследвания е доказано, че в районите с недостатъчно потребление на селен се забелязва ръст на броя на инфекциозни, сърдечно-съдови и онкологични заболявания.
Цинкът участва в ризлични функции на организма: подобрява защитната способност на имунната система, изостря усещането за вкус и мирис, необходим е за нормалния растеж и възстановяване на клетките. Цинкът оказва положително влияние и на ендокринната система на човека, регулира функциите на хипофизата, половите жлези и задстомашната жлеза.
Следователно Антиокс+ съдържа антиоксиданти, от които човешкият организъм се нуждае постоянно. Тяхната роля е изключително важна: те съхраняват необходимия баланс между свободните радикали и антиоксидантите. Правилното регулиране на този баланс помага на организма да противостои на неблагоприятните фактори на околната среда.
Научно-техническият прогрес открива все нови и нови хоризонти за усъвършенстване на условията на човешкия живот. Но паралелно с неговото развитие се натрупва мощен потенциал от въздействие върху организма на вредните фактори на околната среда, които водят до неконтролирано образуване на свободни радикали и са способни да изтощят запаса от адаптационни възможности на човека. Разбира се, някои от тези причини могат да се отстранят. Например, да се спре пушенето, да се прекрати употребата на алкохолни напитки, да се скрием под навес от слънчевите лъчи и да оптимизираме своето хранене. Но повечето причини не могат да се отстранят- заобикаля ни свят, замърсен с токсични химикали, радиоактивни отпадъци- всичко това е резултат от развитието на цивилизацията. Какво можем да направим? Наистина ли трябва да се връщаме каменната ера? Не! Трябва да вървим в крак с научно-техничния прогрес, да се въоръжим против свободните радикали с могъщата сила на Антиокс+, като отблъснем скованата от болести старост и удължим пълния със свежи сили и енергия активен начин на живот.

Използвани са маркетингови материали на компания Вижън.