При изкачването си по скалата на качеството на продуктите ние включваме в порциона си толкова богата на протеини храна, която може да се употребява без топлинна обработка, например, кашкавал, приготвен от сурово мляко без сол. После идват орехите и семената, които могат да се ядат в натурален вид (сурови и не солени). Извода е, че колкото по-близо до своето естествено състояние са продуктите, които ядем, толкова по-високо е тяхното качество. При тези условия се съхраняват всички ферменти, витамини, минерали, аминокиселини, въглеводороди, а също така и “жизнена сила”, която на свой ред помага за възстановяване на здравето.
Тази квалификация на качеството, което приехме при анализа на протеино-съдържащите продукти, се отнася и за въглеводородите (нишестените и захаросъдържащи продукти), мазнините и продуктите, богати на минерали. Качеството на програмата на хранене се повишава, за сметка на изключването на токсичните за организма продукти, като кафе, чай, шоколад, тютюн, сол, пипер.
Какво отношение има качеството на продуктите, относно възстановяването на здравето? Ето какво. Колкото по-високо е качеството на храната, която ядем, толкова по-скоро ще се избавим от болестите, доколкото сме способни правилно да смелим и усвоим тази храна. Към това е необходимо да прибавим и знания за:
а) правилно съчетание на продуктите;
б) правилна последователност при приемането на различни видове продукти (първо най-лесно усвояемата храна, после по-трудно усвояемата и последно най-концентрираната)
в) нужното количество продукти от всеки вид, което трябва да бъде изяждано при всяко хранене
г) правилно време за ядене (когато възниква чувство на глад, а не по разписание).
Да знаем и съблюдаваме всичко това ежедневно в нашия живот е невъзможно. Но изход има – за това са създадени и широко се използват в цял свят биологично активни добавки към храната (БАД). В днешно време с помощта на БАД се грижат за своето здраве над 70% от американците, над 90% от японците, над 60% от европейците и, за съжаление, около 2-3% от българите. Какво ще се случи, ако човек следва тези правила и рязко подобри качеството на храната си? Ще започнат да стават чудесни неща, както с организма, така и с личността ни.
Удивителният разум е присъщ на всяка клетка от нашето тяло и тази мъдрост на организма започва незабавно да действа. Съществува такова правило: когато качеството на храната, постъпваща в нашия организъм става с по-високо качество от тъканите на нашето тяло, организмът ни започва да изхвърля материалите от по-ниско ниво, заменяйки ги с по-съвършени, което позволява да се изградят по-здрави тъкани. Това правило е известно като “План за еволюция в природата”. Организмът ни е много взискателен и винаги се стреми да стане по-съвършен, за да подобри здравето. Той винаги се стреми да произвежда здраве, стига да не му пречим. Само при такова усъвършенстване ние действително ще престанем да се връщаме към стари и да създаваме нови болести. Самостоятелните опити за борба при простуди, трески, порязвания, отоци, рани и т.н. са безкрайна поредица от примери за това как нашето тяло винаги се стреми към здравето, независимо от това какво предприемаме.
Какви симптоми се наблюдават, когато за първи път започнем да подобряваме качеството си на хранене, когато за първи път започнем да изключваме продуктите с ниско качество и ги заменим с по-живи и по-натурални? Когато внезапно спрем използването на токсични стимулатори, като кафе, чай, шоколад или какао, обикновено се появява главоболие и намаляване на силите. Това се получава, тъй като организмът изхвърля токсини, наричани кофеин и теобромин, които излизат от тъканите и се транспортират чрез кръвоносната система в разстояние на много жизнени цикъла на организма. Преди токсините да достигнат мястото, където ще бъдат окончателно унищожени, те през цялото време ще оказват раздразнително действие, предизвиквайки главоболие. Намаляването на силите произлиза от по-ниската активност на сърцето – остатъчен ефект, настъпващ в следствие стимулирането на сърдечната дейност, при приемането на определени отравящи вещества, наричани стимулатори. Учестеното сърцебиене (пулс) дава усещането за подем, а забавеното – чувство на депресия. Обикновено в разстояние на три дни, тези симптоми изчезват, а след това се чувстваме значително по-бодри, благодарение на това, че нашите сили се възстановяват.
За храната с ниско качество са нужни повече усилия за приготвянето й. Подправки, сол и други съставки, които добавяме, за да я направим по-пикантна, отколкото по-натуралните, по-малко обработени продукти. Животинските продукти, като месо, птици, риба и т.н. се явяват по-възбуждащи, отколкото сиренето, орехите и плодовите протеини. Следователно, когато се откажем от животинските продукти, се понижава сърдечната активност. Това е допълнителен ефект, който се приема от мозъка, като релаксация или намаляване на енергията. Това начално намаляване на силите продължава около десет дни или малко повече. След това състоянието се подобрява, започва прилив на енергия и се намалява стреса.
Сега да се върнем към симптомите, които се появяват в процеса на пренастройване на организма.
Човекът, който в течение на три до седем дена се е придържал към по-правилна диета, а след това е прекъснал, може да каже: “О! Аз се чувствах по-добре, когато се хранех по старому. Новата диета ме направи по-слаб”. Той греши, тъй като не е дал възможност на организма си да се пренастрои и да приключи първата фаза – възстановяването. Ако беше изчакал още малко, то щеше да се чувства много по-добре, отколкото преди. По време на тази начална фаза, продължаваща до десет дни, в много редки случаи до няколко седмици, жизнените сили, които обикновено се намират в периферията или във външните части на организма, като мускули, кожа, започват да проникват във вътрешните органи и пристъпват към реконструкции. Такова прехвърляне на всички сили към вътрешните органи и области, създава чувството за намаляване на енергията в мускулите, което се интерпретира от мозъка като някаква слабост. Това просто е преориентиране на силите към по-важните вътрешни части. Тук просто е важно човек да намали разхода на енергия, повече да почива и да спи. Това е критичен момент и, ако човек посегне към стимулатори от какъвто и да е вид, ще наруши и разстрои възстановителния план на организма. Много е важно да имате търпение и вяра, малко да изчакате и след известно време ще почувствате сила, каквато никога не сте усещали преди началото на програмата. Успехът във връщането или подобряването на здравето зависи от правилното разбиране на тази точка. Трябва да се осъзнае, че организмът използва основната си енергия за по-важната вътрешна работа и не я изразходва за външна работа, включително и за мускулни движения. Бъдете мъдри – приемете го като даденост и се отпуснете.

Д-р Стенли Баас